Kemencei Péter oldala

"A tél ölelésében tudja meg az ember, hogy lelke mélyén a nyár soha nem múlik el." (Albert Camus)

Informatika

Így fog kinézni a Windows 8 Intézője (Forrás: www.pcforum.hu)

A Microsoft a Windows következő kiadásában még a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fog helyezni arra az eredetileg az Office csomagjában bemutatott, majd később a Windows 7 egyes alkalmazásaira is kiterjesztett újítására, amelyet a klasszikus legördülő menük leváltására fejlesztett ki. Legalábbis erre utal néhány, a napokban a Windows 8 Intézőjéről (Windows Explorer) kiszivárgott képernyőfotó, amelyek tanúsága szerint már a rendszer alap-fájlkezelője is a szalagmenük (ribbons) alkalmazására fog áttérni a klasszikus menük használatáról.

A szalagmenüket a Microsoft eredetileg még az Office 2007-ben mutatta be, azzal a céllal, hogy gyorsabban elérhetővé, egyszersmind átláthatóbbá tegye a felhasználók számára a szoftvercsomag korábban a különböző menükben rejtőző funkcióit. Az új felhasználóifelület-elemet aztán később Redmond a Windows 7-ben az alaprendszerbe is bevezette, ahol többek között a Paint rajzolóprogram és a WordPad szövegszerkesztő kapta meg - a beépített programok nagy része azonban továbbra is a klasszikus menüvel jelent meg.

A Windows 8-ban azonban a jelek szerint a Microsoft végleg meg kíván válni a legördülő menüktől a beépített alkalmazásokban - legalábbis a maga az Intéző átállítása a szalagsávos menüstruktúrára egyértelműen erre utal. Azt ugyanakkor csak remélni tudjuk, hogy ezt a váltást Redmond opcionálissá teszi majd, és akik akarja, az továbbra is visszakapcsolhatja majd a klasszikus menüket - a szalagsávok ugyanis a Microsoft azon újításai közé tartoznak, amelynek hasznossága és hatékonysága felől megoszlanak a felhasználói vélemények.

Erről biztosan ugyanakkor vélhetően legkorábban csak idén ősszel tudunk majd meg - a hírek szerint ugyanis Redmond legkorábban akkor fogja kiadni a Windows 8 első szélesebb körben is elérhető előzetes változatát.

Képszerkesztők a böngészőben (Forrás: www.pcworld.hu)

 

Amennyiben unnánk a Photoshopot vagy a GIMP-et, netán csak egy megbízható és könnyen kezelhető fotószerkesztőre vágynánk, hogy mielőtt még feltesszük a legutóbbi bulinkon készült képet a Facebookra, gyorsan kivegyük belőle a felesleges részeket, akkor nekünk készítették a Picniket. A webes alapú alkalmazással igen könnyen lehet jó minőségű effekteket készíteni a fotónkra, így főleg azoknak kedvez, akik nem értenek a komolyabb képszerkesztő szoftverekhez, netán nincs idejük a különféle rétegekkel bíbelődni. Cikkünkben bemutatjuk az említett szoftvert, illetve írásunk végén különféle más, böngészőben futtatható programokat is sorra veszünk.

 

A Picnik használatához nem kell regisztrálni, de mivel gyorsan túl lehet esni a procedúrán, ezért ajánlott, főként, hogy így különféle pluszfunkciókhoz is hozzájuthatnunk. Ilyen bejelentkezéshez kötött szolgáltatás például, hogy a szoftver nyomon követi a fotókat, amiket feltöltöttünk és módosítottuk, így könnyebb visszakeresni a régi képeket, ha nagyjából tudjuk, hogy mikor szöszöltünk velük. A főoldalon láthatjuk a Picnik fejlesztőinek a legfrissebb blogbejegyzését, valamint azt is, hogy milyen új feature-ök állnak rendelkezésünkre fényképmódosítás témában. Válasszunk is ki egy képet, vagy ha csak ismerkednénk a programmal, akkor egy, a szoftver által felajánlott fotót. Több képünket is mixelhetjük, hogyha egy kollázsra vágynánk például egy fontos esemény alapján.

 

 

Miután feltöltöttünk egy képet, átalakul a kezelőfelület: legfelül öt fület láthatunk, amelyek sorban a fotószerkesztés menetén kalauzolnak végig, a kezdőlappal kezdve és a mentés&megosztással a folyamat végén. A képszerkesztés nagyon egyszerű, elég sok lehetőség a rendelkezésünkre áll, de persze főleg a legalapvetőbbek: az Edit fül alatt találhatjuk például a kivágást és a vörösszem-hatás megszüntetését, hogy akinek csak ennyire lenne szüksége a fotók közösségi oldalra való feltöltése előtt, annak ne kelljen messzire bóklásznia a beállítások között. A Create fül alatt lelhetünk fel többféle effektust, amelyek között bal oldalon választhatunk. Több funkciót csak a fizetős verzióból érhetünk el, ilyenek például a sminkeléshez kapcsolódó effektek, viszont az ingyenes manipuláló eszközök segítségével is remek szolgáltatások állnak a rendelkezésünkre. Plusz pirospont, hogy szezonális hatások között is válogathatunk, most például Valentin-naphoz kapcsolódó effekteket érhetünk el, de készültek már halloweenhez, húsvéthoz stb. kapcsolódó csomagok is, amelyeket a Create/Seasonal ponton belül érhetünk el.
A Picnik segítségével a hozzá nem értők is jelentős önbizalmat kaphatnak, mert még angolul nem tudók is könnyen kezelhetik, úgyhogy itt akár meg is lehet tanulni az alapokat, aztán később komolyabb szoftverrel is elkezdhetünk ismerkedni. Plusz információ, hogy immáron integrálták a Picniket a Drupal rendszerébe, illetve Firefox-felhasználóknak külön addont is készítettek, amelynek segítségével gyorsan tölthetünk fel egy fotót a Picnikbe böngészés közben. 

 

De nemcsak a Picnik áll rendelkezésünkre, ha böngészőben használható fotószerkesztő alkalmazást keresünk. Immáron elég sok böngésző támogatja a HTML5-öt, így ha a mi böngészőnk is ilyen, érdemes kipróbálnunk az Aviary cég HTML5-ös programját, amely vállalat arra specializálódott, hogy tervező grafikusoknak készítsen hasznos és könnyen elérhető eszközöket. Nem kell ettől persze megijedni, ha messze állnánk a dizájneri tudástól, hiszen az Aviary képszerkesztő megoldása is igen egyszerű és barátságos kezelőfelülettel rendelkezik.

 

 

Persze ha a böngészőnk nem támogatja a HTML5 specifikációt, akkor sincs minden veszve, ugyanis a fejlesztők több, madárfajokról elnevezett eszközt is elérhetővé tettek, így például a vektorszerkesztő Ravent, audioszerkesztő Mynát és fotószerkesztő Phoenixet. Ezeket már inkább tervező grafikusoknak, mint laikus felhasználóknak tervezték, így ezek felhasználófelülete is rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkezik, amelyek használata nem biztos, hogy egy hozzá nem értőnek egyszerű lesz. 

 

Nagy valószínűséggel fiatalabbaknak, vagy vicces kedvűeknek készült a Pizap, amely a fenti alkalmazásokhoz hasonlóan nem igényel regisztrálást, viszont lényegesen kevesebb lehetőséggel rendelkezik, mint a Picnik és Aviary. Nem fotószerkesztésre való, inkább arra, hogy különféle feliratokat, vicces vagy épp annak szánt szövegbuborékokat adjunk a fotónkhoz.

 

 

Természetesen a Photoshopnak is van böngészőben használható verziója Photoshop Express néven, amely regisztrálást igényel. A kezelőfelülete barátságos, könnyen használható, ráadásul 2 gigabájt szabadon felhasználható területet is kapunk regisztrálás után, ahol jól elférhetnek a fotóink. A Photoshop Express a fenti képszerkesztőkkel ellentétben nem nyújt érdekes pluszszolgáltatásokat, illetve nem kezelhetünk vele rétegeket sem, viszont aki már ismeri és megszerette a Photoshop kezelőfelületét, illetve nincs sok módosításra szüksége egy képen, annak bátran ajánlható a nagy múltú fotószerkesztő webes változata.

 

Az interneten több olyan alkalmazás is elérhető, amelyek egy-egy speciális funkcióra szakosodtak, ilyen például a Picreflect (az alkalmazás tükrözi a feltöltött képünket) és a Resizeimage, amely egyszerűen annyiban áll rendelkezésünkre, hogy kicsinyíthetjük/nagyíthatjuk vele az adott fotónkat.

 

 

Meghatározatlan időre elhalasztották a Firefox 4.0 kiadását (Forrás: www.pcforum.hu)

 

 

 

 

A Firefox úgy látszik a hírhedt Duke Nukem Forever babérjaira kíván
törni - már legalábbis ami a kiadási halasztások számát illeti. A
Mozilla ugyanis a napokban ismét bejelentette, hogy böngészője következő
 kiadását nem fogja tudni a korábban ígért - és más sokadszor
elhalasztott - időpontra sem kiadni, hanem az csak jóval később jelenhet
 majd meg.

Az év elején a Firefoxot fejlesztő cég munkatársai még februárra ígérték a böngésző új verziójának kiadását - a napokban frissített ütemtervben
 azonban gyakorlatilag meghatározatlan időre elhalasztották azt. A
korábbi tervek szerint a Firefox a hónap elején megjelent 10-es bétája
lett volna az utolsó kiadása az RC majd a végleges változat előtt, a
friss ütemterv szerint azonban még legalább két béta fogja előbbit
követni, és csak ez után kerülhet majd a sor a böngésző kiadásra jelölt
fázisba léptetésére.A Firefox 4 első bétája egyébként még tavaly július elején jelent meg, amikor a böngésző végleges változatának kiadását még azév késő őszére tette a Mozilla.

Hírek
Almenükkel bővült néhány menüpont!
2011-12-11 22:43:12
Elindult a honlap!
Csatlakozz Te is!
2011-04-12 13:03:58
Szavazás